2021-11-04 15:40:36• hírek • Bede Emőke

Leszállt a Boeing: több száz haszid zsidó érkezett a máramarosszigeti zsinagóga avatására

Nem mindennapi események helyszíne volt csütörtök délután a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér, ugyanis nem sokkal 15 óra előtt egy egyenesen New Yorkból érkező repülőgép landolt a pályán. A Boeing 787-9 Dreamliner fedélzetén kb. 200 haszid zsidó érkezett az országba, hogy pénteken részt vegyen az új máramarosszigeti zsinagóga avatóünnepségén.

A LOT lengyel légitársaság SP-LSC jelzésű repülőgépe New Yorkból, pontosabban szólva a Newark Nemzetközi Repülőtérről szállt fel, majd mintegy 7268 kilométer megtétele után, pár perccel 15 óra előtt landolt a szatmári légikikötőben. Mint az érkezők közül többen is elmondták, nagyon megható volt számukra újra e földre lépni, hiszen apáik, nagyapáik innen indultak el, hogy az Amerikai Egyesült Államokban új életet kezdjenek.



A csütörtök délután érkező haszidok pénteken Máramarosszigeten vesznek részt az új zsinagóga avatóünnepségén. A helyi önkormányzat októberi tájékoztatása szerint a most épült zsinagóga jelentős vallási helynek számít az ortodox zsidó világban, lévén, hogy a múltban Máramarossziget fontos székhelye is volt a Teitelbaum rabbi-dinasztiának. Maga az épület Európa legújabb, ugyanakkor Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógája, mely az egykori nagy ortodox zsinagóga helyén épült fel, melyet 1944-ben a visszavonuló német csapatok felgyújtottak.


A zsinagóga alapkövét 2017. május 21-én tették le 280 zsidó rabbi jelenlétében, a pénteki avatásra pedig több mint 500 zsidót várnak. A Maramures Heritage Egyesület tájékoztatása szerint Aaron Teitelbaum főrabbi, a szatmári haszid közösség vezetője, Joel Teitelbaum, a haszid közösség alapítójának unokája is részt vesz az ünnepségen. Magát az avatást egyébként korábbra tervezték, viszont a koronavírus-járvány miatt az építkezési munkálatok csak lassan haladtak. A komplexum a zsinagóga mellett egy zsidó iskolát, éttermeket és egy szállodát is magába foglal.


A szatmári haszidok történetéről részletesebben a Lokálhistóriák oldalán olvashatnak.


Így landolt a repülőgép a szatmári légikikötőben. A videót és a képeket köszönjük a Szatmár.ro olvasóinak.



 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: